CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği önergede, Alanya Sapadere Kanyonu’nda çıkan yangın sonucu 2030 hektar orman alanı zarar gördüğünü kaydetti. Söz konusu alanda başlatılan rehabilitasyon ve ağaçların çıkarılması çalışmalarında iş güvenliği konusunda hiçbir önlem alınmadığı, işçilerin kayıt dışı ve güvencesiz şekilde çalıştırıldığı, meydana gelen bir kazada da Murat Sert adlı bir işçinin yaşamını yitirdiği bildirildiğine dikkat çeken Budak, “Söz konusu bölgede değişik ülkelerden çok sayıda yabancı uyruklu kişinin güvencesiz çalıştırıldığı kaydedilmektedir. Orman iş kolu en riskli çalışma alanlarından biri olmasına karşın, bölgede hiçbir önlem alınmaması, Orman Genel Müdürlüğü’nün kayıt dışı istihdama izin vermesi, görev ihmalinin ve iş kazalarına davetiye çıkarmanın örnekleri olarak gösterilmektedir” dedi.

Kayıt dışı ölüm

Alanya’nın Sapadere bölgesinde çıkan yangın sonrası rehabilitasyon ve ağaçların çıkarılması iş ve işlemleri kim tarafından yürütüldüğü konusunda bilgi isteyen Budak, söz konusu iş, ihale ya da davet usulüyle bir firmaya veri mi verilmiştir? Bu firmanın adı nedir ve hangi bedelle bu işi almıştır? Söz konusu bölgede işçilerin kayıt dışı ve güvencesiz olarak çalıştırıldığı doğru mudur? Bölgede çalıştırılan Irak, Suriye, Gürcistan, Afganistan gibi ülke vatandaşlarının çalışma izinleri var mıdır? Firma ile yapılan sözleşme kapsamında, burada çalışacağı kayıt altına alınan kişi sayısı kaçtır? Bu listede yabancı uyruklu kişiler de var mıdır? Gerekli denetimlerin yapılmaması ve kayıt dışı çalışmayla ilgili bir soruşturma açılacak mıdır?” diye sordu. Budak şöyle devam etti:

“Bir işçinin tomruk altında kalarak yaşamını yitirmesi ve iş güvenliği önlemlerinin alınmamasıyla ilgili bir soruşturma açılmış mıdır? Hangi sonuçlara ulaşılmıştır?

Murat Sert adlı vatandaş ile çalışmaya ilişkin bir sözleşme yapılmış mıdır? Söz konusu alanda hangi bölmede çalışmak üzere sözleşme yapılmıştır? Kaza, o bölmede mi yaşanmıştır? Yaşamını yitiren Murat Sert’in bölgede kayıt dışı çalıştırıldığı doğru mudur?

Antalya’da bu yıl içinde çıkan orman yangınlarından sonra yürütülen rehabilitasyon çalışmalarında hangi alanlarda ihale ya da davet usulüyle hizmet alımı yoluna gidilmiştir? Hangi bölgede, hangi firma ne kadarlık bir bedelle bu işi almıştır?”