Özel Haber - Muammer SOYLU

Alanya'da özellikle kırsal ve villa bölgelerinde yaşayan vatandaşlar yılan korkusuyla geceleri rahat uyku uyuyamadığından şikâyetçiler. Kargıcak Gold Bau villa sakinleri yerleşik yabancılar engerek yılanlarının korkulu rüyasıyla yaşıyorlar. Son olarak emekli yerleşik Holandanlı 64 yaşındaki Ernst Meijer, kendisine ait olan villasında çiçek bakımı yaptığı sırada 2 metreye uzunluğundaki engerek yılanının üzerine bastı. Bu sırada ne olduğunu anlamayan Hollandalı Ernst Meijer birden yılanı fark ederek elindeki sopa ile önce kafasına sonrada vücudunun çeşitli yerlerine vurarak hareket etmesini engelledi. Gürültüye gelen komşuların yardımıyla yılan etkisiz hale getirilerek öldürdü.

Konu ile ilgili olarak olarak www.gazetealanya.com yetkileri, Alanya İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar’ı bilgilendirdi. Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar ise, havaların ısınmasıyla kış uykusundan uyanan yılanlar yemek ve üremek gibi ihtiyaçlarını karşılamak için bu günlerde aktif hale geldiklerini ifade ederek, “Soğukkanlı canlılar olan yılanlar sıcak gün ve geceleri daha çok sevdiği için sıcak yaz günlerinde çok daha hareketli olurlar. Yılanlar genellikle insanları elleri ve ayak bileklerinden ısırarak zehir salgılarlar.”dedi.

YILANLARLA NASIL BAŞEDİLİR?

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar, zehirli dahi olsa yılan, çevreye ve doğaya insandan çok ama çok daha fazla yararı olan bir canlı olduğunu ifade ederek, ‘’Yılanlar;  böcek, fare, vb. kemirgenlerin sayısını dengeleyerek hastalıkların artışını ve ekinlerin yok edilmesini engellerler. Yılanların evinizden uzak durmasını istiyorsak böcek, fare, kertenkele ve kene vb. hayvanlarla beslendiği hayvanları barındıracak moloz yığınları, odun yığınları, ot, çöp gibi şeyleri eviniz etrafından kaldırın.” dedi.

YILAN UZAKLAŞTIRMA ÖNLEMLERİ

Yılanları uzaklaştırmanın doğal yollarını da açıklayan Müdürü Mehmet Rüzgar, konuşmasına şöyle devam etti.

Nohut yöntemi; Bahçenize nohut dikmenizi öneriyoruz. Nohudun tuzlu olan yaprakları yılanı yakacak ve uzak tutmak için geri adım atılacaktır.

Sarımsak yöntemi; Birkaç adet sarımsağı yılanın geçtiği yerlere koyarsanız bir daha asla o bölgeden geçmeyecek, o bölgede bulunmayacaktır.

Yılanı uzaklaştırmanın bir diğer yolu da kirpi yöntemidir.

Kirpi yöntemi; Bahçeye veya yılanı uzaklaştırmak istediğiniz herhangi bir yere kirpi salabilirsiniz.

Kimyasal yöntem; Yılanlar genellikle keskin kokulardan hoşlanmazlar bu nedenle bulunduğu bölgelere kükürt ve kireç koymak onları bulundukları ortamdan tamamen uzaklaştıracaktır.