Alanya'nın İskele bölgesinde bulunan ve bir zamanlar deniz iken dönemin yetkilileri tarafından dolgu marifetiyle kazanılarak 1991 yılında hazineye hibe tescili yapılan alan üzerine Alanya'nın tanınmış bir işadamı tarafından beton bina yaptırılıyor.

TAMAMI HAZİNEYE AİT VE KORUMA ALTINDA

Alanya'nın kalbi niteliğinde olan iskele bölgesindeki 276 ada, 33 nolu parselin tamamı Türkiye Cumhuriyeti Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü kayıtlarına göre halen hazinenin yani devletin. Üzerinde herhangi bir kiralama veya şerh olmayan 299.90 metrekarelik bu alan, Antalya Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından 8 Mart 2017 tarihli kararla koruma altına alınmış. Karara göre bu alana değil beton dökmek, çivi çakmak bile cinayetle eş değer olarak gösteriliyor. Ayrıca bu  alana imar verilmesi de kanunen mümkün değil.

CAFE İNŞAATI TAMAMLANIYOR

İşte tamamı hazineye ait olan ve yasalara göre "değil beton dökmek, çivi bile çakılamaz" niteliğinde olan bu alan üzerinde yaptırılmakta olan, cafe olarak kullanılması planlanan beton inşaatı görenleri hayrete düşürüyor. İddialara göre hazine arazisi üzerine yaptırılan bu inşaat, hemen yanındaki Bistro Belman isimli diskonun bulunduğu alanının sahibi olan Alanya'nın ünlü işadamlarından Ali Gürses'e ait.

BELEDİYE MÜHÜRLEMİŞ ANCAK...

Belediyeleri ilgilendiren 3194 Sayılı İmar Kanunu'na göre Alanya Belediyesi, bu inşaatı hemen mühürlemek zorunda. Daha sonra ilk encümen toplantısında para cezası yazıp, yıkım kararı almak, son olarak da Alanya Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmak zorunda. Hazine arazisi üzerine yaptırılmakta olan söz konusu cafe inşaatı, Alanya Belediyesi tarafından mühürlenmiş. Ancak inşaatın yapımına bu aşamadan sonra da devam edildiği için belediye yetkililerinin bir sonraki adımları atıp atmadıkları merak ediliyor. Çünkü inşaatın en üst bölümüne beton dökme işlemi dün sabah saatlerinde tamamlandı.

'CAFE OLARAK KULLANACAĞIZ'

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız şirket yetkilileri, iskele bölgesindeki hazine arazisi olan söz konusu yere ecrimisil bedeli ödediklerini ifade ederken, "Bina tamamlandıktan sonra cafe ve çay bahçesi olarak kullanılacak. Şu anda bizim açımızdan sakıncalı bir durum yok, binanın inşaatına devam ediyoruz. Eksikler tamamlandıktan sonra bina hizmet vermeye başlayacak" şeklinde konuştular.

VATANDAŞLAR GÖREVE DAVET ETTİ

Öte yandan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un, "Sahilleri ve hazine arazilerini işgalden ve kaçak yapılardan kurtaracağız" açıklamasını hatırlatan vatandaşlar, "Alanya'da yetkililer bu konuyla ilgili gerekeni maalesef yapmıyor. Başta Antalya Valimiz Sayın Münir Karaloğlu olmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum'u göreve davet ediyoruz. Alanya bu kadar sahipsiz kalmamalı" dediler.