Alanya Belediyesi, yatırım ve hizmetlerinin yanı sıra yurtdışı temaslarıyla kültürel faaliyetlerini geliştirmeye devam ediyor. Bu kapsamda Alanya Litvanyalılar Derneği tarafından, Paskalya öncesi Alanya’ya davet edilen Litvanya’nın Silute şehrinden gelen 3 el sanatı ustasıyla, Alanya Belediyesi El Sanatları Atölyesi’nin hocaları ve öğrencileri yaptıkları el sanatlarını birbirlerine tanıtarak kültür alışverişinde bulundular.

ALANYA İPEĞİNİN GELİŞİM SERÜVENİ ANLATILDI

Alanya Belediyesi Kemal Atlı Kültür Evi’nde gerçekleşen organizasyonda El Sanatları Atölyesi hocaları, Alanya İpeği ve İpek kozasından elde edilen ürünleri Litvan el sanatı ustalarına anlattı. Litvanyalı Ağaç Oyma Sanatçısı Vytautas Rauktys, Yumurta Boyama Sanatçısı Angeli Rauktieve ve Müzede Dokuma Restoratörü olan İdalifa Ragelieve de Atölye öğrencilerine uygulamalı olarak sanatlarını gösterdi.

YENİALP: “ALANYA KÜLTÜRÜNÜ DÜNYAYA TANITMAK İSTİYORUZ”

Alanya kültürünü dünyaya tanıtmak istediklerini vurgulayan Alanya Belediyesi Başkan Yardımcısı Ali Yenialp şunları söyledi; “Şehrimiz birçok medeniyete ev sahipliği yapan adeta bir kültür müzesi. Burada dünyanın 79 ülkesinden insan yaşıyor. Farklılığımız zenginliğimizdir. Bu zengin kültür ortamında da geleneksel el sanatlarımızı yaşatmak, yaşatırken de dünyaya tanıtmak istiyoruz.”

YUMURTA BOYAMA SANATI ALANYA’YA GELİRKEN, ALANYA İPEĞİ DE SİLUTE’YE GİTTİ

Hristiyanlık inancında yumurta boyamanın önemli bir sanat olduğunu ifade eden Boyama Ustası AngeliRauktieve, Alanyalı hanımlara yumurta boyamanın inceliklerini öğretti. “Bizim kültürümüzde yumurta boyama İsa’nın dirilişi, ilkbaharın gelişi, insan ruhunun canlanması anlamına gelir.” diyen Rauktieve, yumurta boyama inancının aslında Hristiyanlık tarihinden daha öncelere dayandığının da altını çizdi.

Alanya Belediyesi Başkan Yardımcısı Ali Yenialporganizasyonun ardından Alanya Belediyesi El Sanatları Atölyesi öğrencileri tarafından Alanya İpeği’nden yapılan tabloları misafirlere takdim ederken Litvanyaları ustalarda üzerine Alanya Belediyesi amblemi işlenmiş ördek yumurtasını Başkan Yardımcısı Yenialp’e hediye etti.