24 Haziran'da yapılacak Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimleri öncesi Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren İmar Barışı konusunda tam bir bilinmezlik yaşanıyor. Toplumun bir bölümü tüm kaçak inşaatların İmar Barışı kapsamına girdiğini düşünürken, başka bir kesim ise tüm kaçak yapıları kapsamadığını savunuyor. Peki, İmar Barışı hangi yapıları kapsıyor? Alanya’nın en büyük inşaat firmalarından biri olan Adasa Yapı Denetim firmasının sahibi olan İnşaat Mühendisi Aycan Fenercioğlu, İmar Barışı konusunda insanların kafasında oluşan soru işaretlerini gidermek amacıyla süreçle ilgili bilgiler verdi. Fenercioğlu, şöyle konuştu: "Kamuoyunda bilindiği gibi son günlerde imar affıyla ilgili birçok görüş belirtildi. Öncelikle şunu açıklamak gerekir, bunu bir imar affı değil bir imar barışı olarak değerlendirmek gerekiyor. 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış tüm yapıları kapsayan geniş kapsamlı Bakanlar Kurulu kararıyla çıkmış.

6 Haziran’da Resmi Gazete ilan bir tasarı olarak bu konu gündemimize geldi. Burada birçok detaya dikkat edilmesi gerekiyor. Devletimiz burada aslında halkıyla barışmak istiyor. İmar barışının temel hedefi bu. Burada daha önce yapılan artık resmi, gayri resmi, halk arasında kaçak olarak tabir edilen yapıların devlete bunu beyan etmek esasıyla ortaya çıkmış, rayiçlerinin hesap edilmesi suretiyle devletin bunu kayıt altına aldığı bir tasarı. Burada gündemde birçok soru işareti var ve bu konuda çok başvuru gerçekleşti. Bu tür yapılara sahip vatandaşlar kendi e-devlet hesabı üzerinden başvurabilir. Kendi mevcut yapısındaki fazlalıkları beyan ederek ve fotoğraflayarak kayıt altına alıyor. Daha sonra sistem bir rayiç bedel çıkartıyor. Bu bedeli ödedikten sonra yapı kayıt belgesi adı altında bir belge düzenliyor. Bu belgeyi aldıktan sonra o yapının tüm kaçak olarak nitelendirilen bölümleri kayıt altına girmiş oluyor.

Dikkat edilmesi gereken konu, halkımızın doğru beyan etmesi gerekiyor. Çünkü beyan esaslı sistem olduğu için bir yanlışlık olursa çok ciddi hukuki yaptırımlarla karşı karşıya kalabilir. O yüzden beyan edilen noktaların çok iyi ölçülüp metrekaresini düzenli bir şekilde tespit edilmesi gerekir. Bu bir defa verilmiş bir fırsat, iyi faydalanılmalı. Çok ciddi rayiçler ortaya çıkabilir. Çünkü yüzde 3, yüzde 5 arasında değişen bedeller yatıyor. Bu bedeller devletin gösterdiği bankaya yatmak suretiyle işlem tamamlanıyor. İmar affıyla ya da imardan dolayı devam eden bir dava varsa bu davaların hepsi düşüyor. Vatandaşlarımız buna dikkat etmeli. Ödenmeyen cezalar varsa iptal ediliyor. Bunun dışında imarsız bir arsaya bir yapı yaptıysa bunları kayıt altına alma fırsatı veriyor. Devletimiz bu konuda ciddi bir fırsat sunuyor. 29 Ekim'e kadar başvurular devam edecek"